Vi stenger buret!

Det er mange som disuterer hvem som er et lags viktigste spiller. Uansett hva en mener om dette så er det ingen tvil om at man skjelden taper kamper dersom keeper "stenger buret". Les om jobben både FK Gjøvik-Lyn og våre naboer gjør for å utvikle keepere

2016-12-30
frankandas

Tekst - Svein Roar Coldevin

Keeper Akademiet er et samarbeidsprosjekt på tvers av klubber. Dyktige trenere med god utdanning innen keepertrening fra FK Gjøvik Lyn, Vind IL og Raufoss Fotball har gjennomført treninger med fokus på keeperjobben hele sesongen 2016. Vi fortsetter dette samarbeidet også i 2017.

De som har ledet treninger og som står for opplegg:
Trond Børresen, Raufoss, Ketil Gjerde, Roy Nordbeck, Vind IL og Svein Roar Coldevin, FK Gjøvik Lyn. Vi drar også rundt for å lære ting av andre klubber. Bla Rosenborg.

Keeperjobben er ofte ensom, og treningen for keepere på vanlig fotball trening blir ofte oversett eller i verste fall droppet pga. trener mangel eller keeper mangel.

Dette håper vi å få gjort noe med. Fokus på rollen og tilrettelagt trening for utvikling av de spillerne som ønsker å spille keeper er viktig.

For det er det vi gjør, vi står ikke i mål lenger. Keeper rollen har utviklet seg dramatisk de siste årene. Fra å være en litt passiv spiller bakerst på banen, er det nå fokus på tekniske ferdigheter med ball som før var forbeholdt utespillerne.

Keeperen skal være trygg med ballen i beina, spilleren skal forstå spillet og tørre å bruke stemmen fra ung alder. Vedkommende skal også tørre å kaste seg på både gress og grus etter harde baller som kan treffe så det gjør vondt i treff situasjonen.

På sikt skal keeperen være med å styre spillet, enten ved oppstart fra egen 5 meter, et raskt og presist utspill med bein eller arm etter redning eller hjørnespark. Distribusjon til medspillere skal foregå på en treffsikker og nøyaktig måte som kan være med å avgjøre kamper.

Keeper Akademiet lar keeperne trene på kamp like situasjoner på alle treninger, og vi har ofte fokus på et eller to momenter på hver trening.

• Keeper som 1. angriper
  • Keeper som oppspills punkt
  • Styring av mur
  • Styring av forsvar
  • Vending av spillet
  • Keeper tekniske ferdigheter
  • Kommunikasjon verbalt
  • Skudd stopper
  • En mot en situasjoner
  • Plassering på skudd/hjørnespark

Dette er kun noen eksempler på det vi trener på, og alt repeteres i gjennom forskjellige øvelser som deltakerne finner lærerike og morsomme.

Disse øvelsene er med på å gjøre de oppmerksomme på hvor mye de betyr for laget hvis de gjør de riktige tingene. Vi bruker mye tid på å prate om jobben de gjør og skal gjøre. Det å være keeper er ofte en ensom og utsatt jobb. Og det kan ofte være litt skummelt med alt ansvaret som følger med. Da er det fint at vi tar bort litt av dette ansvaret med å lære bort at det ikke er keeperen som er ansvarlig for målene - det er laget.

Keeperne som er med på opplegget til Keeper Akademiet har ofte rask utvikling på det tekniske og forståelsen av spillet. Dette henger ofte sammen med mangelen på dette tilbudet i vanlig lags trening. Og med den raske utviklingen som spillerne får, øker også deres motivasjon til å trene mer.

Vi får veldig gode tilbakemeldinger fra de som deltar på samlingen. Det er til vanlig mellom 14-18 keepere på hver trening i alderen 10-18 år. Det gjennomføres differensierte øvelser, og det er veldig gledelig at flere jenter er med.

Det er fokus på mestring av morsomme og utfordrende øvelser til den enkelte.

Vi trener ca. 90 minutter på hver økt inkl. oppvarming og uttøying.

Vi anbefaler keeperne å møte på vår ukentlige samling, da de lærer øvelser de kan bruke sammen med laget sitt andre dager i uken. De fleste prioriterer vår trening før lagstrening så lenge dette ikke går ut over kamp forberedelse med laget de spiller på.

Vi som trenere anbefaler også at de får med seg Keeper Akademiets samlinger da disse har fokus på keeper jobben i helt annen grad en vanlig trening uten tilrettelagt keeper økt. Veldig bra for spiller og lag hvis keeperen kan være med på vår ene samling pr. uke.

De fleste å deltakende keepere på være samlinger har tatt store utviklings skritt denne sesongen. Flere er enten på sone eller krets lag. Vi har i 2016 hatt spillere på trening fra FK Gjøvik Lyn, Vind IL, Biri, Snertingdal IL, Raufoss Fotball, Eina. Kolbu, Lillehammer og Søndre Land.

Trenerne som deltar som instruktører er utdannet fra NFF med keeper trener kompetansen som trengs. Vi er også med som keeper trenere på krets og sonelag.

Følg med på Facebook gruppen: Keeper Akademiet Gjøvik - Raufoss - Toten for informasjon om hvor og når vi starter med treninger på nyåret. Legg deg gjerne til som medlem, da får du info så fort den kommer ut.

Se flere bilder fra keeperprosjektet her:

col1.jpg

Col2.jpg